Αποκαλυπτήρια προτομής Διογένη Φανουράκη – Χάλκη 29.10.23

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λοχαγού Διογένη Φανουράκη, ήρωα του Β’ ΠΠ, πραγματοποιήθηκαν στην Χάλκη την Κυριακή 29 Οκτωβρίου μετά την Λειτουργία, στο νησί που γεννήθηκε και υπερασπίστηκε μέχρι το θάνατο του το 1944.

Ο Λοχαγός Διογένης Φανουράκης υπηρέτησε στις τάξεις του Ελληνικού στρατού και συμμετείχε σε σημαντικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας και τη διατήρηση των ελληνικών αξιών.

Τη ζωή και το έργο του Διογένη, παρουσίασαν με ομιλίες ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ρόδου κ. Μηνάς Παπαδάκης και ο Δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ρόδου δώρισε στο Γυμνάσιο Λ.Τ. ”Σωκράτης Φανουράκης” της Χάλκης, την Ελληνική σημαία, την οποία παρέλαβε η διευθύντρια κα Βαδιάκα.

Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο αντιπρόεδρος του ΙΛΦ κ. Ευάγγελος Ηλιάδης, παρουσία του Δημάρχου κ. Ευάγγελου Φραγκάκη, του εκπροσώπου του Αστυνομικού Διευθυντή Δωδεκανήσου, αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού συμβουλίου, των μελών της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ρόδου, των Διοικητών του Αστυνομικού σταθμού του λιμενικού σταθμού και του στρατιωτικού φυλακίου Χάλκης, της Διευθύντριας του Γυμνασίου Λ.Τ Χάλκης, εκπαιδευτικών, μαθητών και πλήθους κόσμου.

Ακολούθησε γεύμα, προσφορά του Ι.Λ.Φ. προς την Ένωση αποστράτων.

Η προτομή, φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό Δωδεκανήσιο γλύπτη κ. Κωνσταντίνο Νεοφύτου, που φιλοτέχνησε και τη  προτομή που βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και θα αποτελεί πλέον μόνιμο σημείο αναφοράς για την Χάλκη ως ένα σύμβολο ανδρείας και αφοσίωσης προς την πατρίδα.

Το ΔΣ του Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, και ιδιαίτεραστον κ. Εμμανουήλ Φάρκωνα για την τεχνική υποστήριξη που παρείχε σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η προτομή του Λοχαγού Διογένη Φανουράκη αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας και την αναγνώριση των ηρωικών πράξεων των ανθρώπων που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα.