ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΟΧΑΓΟΥ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ: ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2023

«Τιμώ τη μνήμη του Σωκράτη Φανουράκη, Ιδρυτή του «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΟΧΑΓΟΥ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ » που μέσω της κοινωνικής προσφοράς του υποστηρίζει την παιδεία της Κω και Χάλκης και αδύναμους οικονομικά συμπατριώτες μας.» τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Βασίλης Υψηλάντης – Βουλευτής Δωδεκανήσου

«Γνωρίζω τους κόπους του ΔΣ του ιδρύματός και προσωπικά γνωρίζω ότι μοχθείτε αφιλοκερδώς για να γίνονται οι μαθητές μας τα φωτεινά παραδείγματα  για το αύριο και να τους δίνονται ευκαιρίες σπουδών.» – Γιάννης Παπαδομαρκάκης -Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωσή του στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 στο Caravia Beach Hotel & Bungalows στο Μαρμάρι, παρουσία  τοπικών αρχών, του ΔΣ (  Κ. Σφυρίου και Γ. Βαληνάκης και οι Ι. Καμπανής,  Β. Ηλιάδης και Στυλιανός Φάρκωνας), πρώην υποτρόφων καθώς και επιτυχόντων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων 2023.

Ο Δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσης Νικηταράς απηύθυνε χαιρετισμό , καθώς και ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Νικηφόρος Παπανικόλας και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Κω, κ Γιώργος Κυρίτσης.  Χαιρετισμό απέστειλαν λόγω αδυναμίας να παρευρεθούν ο κ. Βασίλης Υψηλάντης, Βουλευτής Δωδεκανήσου και ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης -Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη βράβευσε τους υποτρόφους του Ιδρύματος που ολοκλήρωσαν τις διδακτορικές τους σπουδές καθώς και τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2023 από τα Λύκεια της Κω.

Εκ μέρους του Ιδρύματος μίλησε ο Πρόεδρος του και τ. Υπουργός κ. Κοσμάς Σφυρίου που απένειμε φόρο τιμής στον Ιδρυτή, Σωκράτη Φανουράκη, όπου φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο του. Στον λόγο του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, φανερά συγκινημένος, αφού εξήρε το έργο του Ιδρυτή, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της πατριωτικής, επιχειρηματικής αλλά και κοινωνικής του δράσης, ανέφερε χαρακτηριστικά: « …πριν ακόμη ιδρυθεί αυτό το Ίδρυμα, η κοινωνική ευαισθησία που είχε ο αείμνηστος Σωκράτης Φανουράκης  τον ωθούσε να παίρνει πρωτοβουλίες και να προσφέρει  σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν πραγματικά ανάγκη, αθόρυβα και άτυπα. […] Και αυτό που έκανε στην ζωή του άτυπα είπε να το επισημοποιήσει ιδρύοντας το κοινωφελές Ίδρυμα στο οποίο σήμερα έχω την τιμή να προεδρεύω»

Στην ομιλία του ανέλυσε το πλαίσιο της κοινωφελούς  προσφοράς του Ιδρ. Λοχ. Φανουράκη στην Κω και την Χάλκη , με το κοινωφελές έργο να ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ,  από την έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος, έχοντας  δώσει  περίπου 100 υποτροφίες που πλησιάζουν το 1.000.000 ευρώ σε προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Ο κ. Βαγγέλης Ηλιάδης, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, έκανε μια εκτενή αναφορά σχετικά με το πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών, αναλύοντας λεπτομερώς τις διατάξεις του κανονισμού, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εξήγησε τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων.

Ο Έπαρχος Κω και Ταμίας του Ιδρύματος, κ. Ιωάννης Καμπανής αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που πραγματοποιεί το Ίδρυμα στον τομέα της φροντίδας της τρίτης ηλικίας και υπογράμμισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια δαπανήθηκαν άνω των 600.000 ευρώ για τη φροντίδα σε άτομα που είχαν ανάγκη περίθαλψης στα νησιά Κω και Χάλκη. Καθημερινά, δεκάδες τέτοια άτομα λαμβάνουν φροντίδα από το ιατρικό προσωπικό του Ιδρύματος σε αυτά τα δύο νησιά.

Η Νομική Σύμβουλος του Ιδρύματος κα Παρασκευή Τσακουμάκα Τσιούγκου αναφέρθηκε και στη ευχή που είχε ο Ιδρυτής, οι υπότροφοι του Ιδρύματος, να μπορούν να προσφέρουν στον τόπο τους, με παρακαταθήκη τις γνώσεις τους από τις σπουδές τους. Και με μεγάλη χαρά και τιμή ανακοίνωσε ότι ο υπότροφος του Ιδρύματος, Χρήστος Γιαννούτσος , Υποψήφιος Διδάκτωρ στη μετάφραση Νομικών Κειμένων στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θέλοντας να ανταποδώσει στο ελάχιστο την στήριξη που έλαβε από το Ίδρυμα, το προσεχές Νοέμβριο θα ξεκινήσει να παραδίδει δωρεάν μαθήματα  αγγλικών και γερμανικών τους μαθητές του γυμνασίου και λυκείου της Χάλκης. Επίσης, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα προχωρήσει στον υποτιτλισμό των βραβευμένων ταινιών των μαθητών του «Γυμνασίου Λ. Τ Σ. Φανουράκης» στην αγγλική και γερμανική γλώσσα που θα παρουσιαστεί τον προσεχή Οκτώβριο στα Φανουράκεια στην Χάλκη.

Η τελετή έκλεισε με την κλήρωση τριών tablet αξίας 300 ευρώ για τρεις τυχερούς επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων 2023.