Παρουσίαση Διεπιστημονικού προγράμματος του ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» Χάλκη 04.01.24

Διεπιστημονικό πρόγραμμα του ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

σε συνεργασία με το Δήμο Χάλκης

 

Το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, ανακοινώνει την έναρξη διεπιστημονικού προγράμματος οκτάμηνης διάρκειας, σε συνεργασία με το δήμο Χάλκης, που στοχεύει στην ενίσχυση της  υγειονομικής ετοιμότητας ως προς την διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, που προκύπτουν από φυσικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπει ασκήσεις προσομοίωσης έκτακτων συμβάντων σε φυσικό χώρο για την κοινωνία της Χάλκης, εκπαιδεύσεις σε θέματα άμεσης υγειονομικής παρέμβασης για τον πληθυσμό,  δράσεις ψυχοκοινωνικές  ενδυνάμωσης για παιδιά, νέους και άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και πρόγραμμα mentoring για τους υγειονομικούς του νησιού.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας ‘21», με υποστηρικτές τους:

  • Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
  • Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)
  • Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Κατά την πρώτη συνάντηση του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, με το Δήμαρχο Χάλκης κ.  Ευάγγελο Φραγκάκη και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας, αναδείχθηκε η ανάγκη διασύνδεσης της νησιωτικότητας, με τις ιδιαίτερες υγειονομικές ανάγκες και τα επιμέρους τοπικά χαρακτηριστικά του νησιού, για την οργάνωση και υλοποίηση παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στη διαχείριση του υγειονομικού επείγοντος κατά την πρώτη «χρυσή» ώρα.

Η «Πρωτοβουλία ’21» συγκροτήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Συνεχίζει τη δραστηριότητά της με έμφαση σε δράσεις στο πεδίο της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

 

Η παρουσίαση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία της Χάλκης θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Πικουλή, την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024 στις 5μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Χάλκης ‘’Σωκράτης Φανουράκης’’.