Δράσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Χάλκης ‘’Σωκράτης Φανουράκης’’

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Πολιτιστικό Κέντρο Χάλκης ‘’Σωκράτης Φανουράκης’’ συνεχίζει να αποτελεί τον πυρήνα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Χάλκη.
Μετά την ολοκλήρωση του νέου κύκλου εκμάθησης Υπολογιστών για την απόκτηση διπλώματος ECDL, ο Αύγουστος, εμπλουτίζεται με ξεχωριστές ομιλίες -παρουσιάσεις και μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση ψηφιδωτών.

Έ κ θ ε σ η Ψηφιδωτών

Η εικαστική καλλιτέχνιδα Λουκία Ορφανού, παρουσιάζει από 1η έως 31 Αυγούστου, για πρώτη φορά τη νέα σειρά πρωτότυπων έργων της: ‘’Δελφίνια – τα δώρα της θάλασσας’’.

Η καλλιτέχνης δηλώνει: Τα όμορφα αυτά πλάσματα παρασύρουν τη φαντασία των ανθρώπων από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα. Αποτυπώθηκαν σε γλυπτά, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, τα οποία θαυμάζουμε έως σήμερα.
Πηγές της έμπνευσής μου υπήρξαν οι εικαστικές τους αναπαραστάσεις και ιδιαίτερα εκείνες από το Ακρωτήρι της Θήρας, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών αλλά και από το Παλάτι της Κνωσού.
Τα έργα τέχνης αυτής της εποχής αποπνέουν μια αίσθηση ζωής οφειλόμενη στην ελευθερία της κίνησης τους και στα έντονα χρώματα τους.
Αυτά με οδήγησαν στο να πάρω τις ψηφίδες μου μαζί και με αλλά υλικά και να τους δώσω ζωή!
Η Λουκία Ορφανού έχει παρουσιάσει έργα της στις παρακάτω ατομικές εκθέσεις: «Ανοιχτές Πόρτες» Μαρκόπουλος 5/2012, «Μεγάλη Βρετανία» 10/2013, «Estudio Gallery» Αθήνα 12/2014, «Κατάλυμα της Γαλλίας» Ρόδος 7/2015, «Πολιτιστικό Κέντρο Σ.Φ.» Χάλκη 8/2015, «Palais Hirsch, Schwetzingen» Χαϊδελβέργη 3/2016.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή και ελεύθερη για το κοινό, καθημερινά, από τις 19.00 έως τις 22.00

Δ ι ά λ ε ξ η

Η Στέλλα Π. Βουτσά Φιλόλογος, M.Sc, PhD (Διδάκτορας) Λογοτεχνίας παρουσιάζει:
‘’Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Διαχρονικός’’ (Σάββατο 26 Αυγούστου 7μμ).
Ειρωνεία, Δράμα, Διδακτισμός κι’ Ερωτισμός στην Ποίηση του Αλεξανδρινού ποιητή. Μια περιδιάβαση στο έργο του, μέσα από κάποια γενικά γνωρίσματα της ποίησής του τα οποία συνιστούν το διαχρονικό της χαρακτήρα. Την παρουσίαση θα συνοδεύουν εικόνες από την Αλεξάνδρεια, απαγγελίες και μελοποιήσεις ποιημάτων του Καβάφη από αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, καταδεικνύοντας έτσι την οικουμενικότητα του μεγάλου Αλεξανδρινού.

Ο μ ι λ ί ε ς

Ο Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης, έφορος αρχαιοτήτων ε. τ. παρουσιάζει:

‘’Ο Φτωχούλης του Θεού’’ του Νίκου Καζαντζάκη

Το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε το 2017 ως «έτος Ν. Καζαντζάκη» αφού συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τον θάνατό του (1883-1957).
‘’Ο Φτωχούλης του Θεού’’ που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 19 Αυγούστου, αποτελεί μια μυθιστορηματική βιογραφία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και περιλαμβάνει ποικίλες και πάντα επίκαιρες ιδέες.

‘’Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της Ελλάδας’’

Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος και ειδικότερα της Δωδεκανήσου, η Λαϊκή Ιατρική μέχρι και σήμερα κάνει ευρεία χρήση των αρωματικών φυτών και των παραγώγων αυτών.
Ο άνθρωπος από την προϊστορική εποχή διαπίστωσε τις φαρμακευτικές και αρωματικές ιδιότητες ορισμένων φυτών και χρησιμοποίησε αυτά, είτε για την πρόληψη ή την θεραπεία διαφόρων ασθενειών, είτε για να βελτιώσει την δίαιτά του.
Στην εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 20 Αυγούστου, θα προβληθούν διαφάνειες και θα γίνει λόγος για τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της Ελλάδας και της Δωδεκανήσου.