Ο Σωκράτης Φανουράκης, γεννήθηκε στη Χάλκη όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε οδοντίατρος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε πολλά χρόνια στο Ζαΐρ, όπου ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και απέκτησε σημαντική περιουσία. Στις αρχές της δεκαετίας του 70, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, «ανακάλυψε» την Κω την οποία αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα του. Αγόρασε εκτάσεις στο Μαρμάρι και έκτισε το ξενοδοχείο Καράβια. Παράλληλα ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια και με τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Αυτό που χαρακτήριζε τον Σωκράτη Φανουράκη, άνθρωπο ασκητικό, ήταν η διάθεση προσφοράς στους συνανθρώπους του. Ένα σημαντικό μέρος των εισοδημάτων από τις δραστηριότητές του, το διέθετε σε ευεργεσίες και στήριξη ανθρώπων που αντιμετώπιζαν βιοποριστικά προβλήματα. «Κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν εφείσθη ανθρωπιάς, ευαισθησίας και πόρων για να βοηθήσει νέους ανθρώπους στην αρχή της ζωής των, άτομα της τρίτης ηλικίας, πολύτεκνους, αναπήρους και γενικότερα αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιατρικός Σύλλογος της Κω, στην ανακοίνωση για τον θάνατο του. Σημαντική ήταν και η βοήθεια που αφιλοκερδώς παρείχε σταθερά στη γενέτειρά του τη Χάλκη.

Ιδιαίτερη ήταν η ευαισθησία του Σωκράτη Φανουράκη για τους φτωχούς ηλικιωμένους και τους νέους που ήθελαν να σπουδάσουν και αδυνατούσαν για οικονομικούς λόγους. Για το σκοπό αυτό, σε μια εποχή που εξέλιπαν οι εθνικοί ευεργέτες, οραματίσθηκε και δημιούργησε το 2011 το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη μεταβιβάζοντάς του όλη την περιουσία του. Διοίκησε το Ίδρυμα με τη βοήθεια του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τον θάνατό του.

Ο Σωκράτης Φανουράκης άφησε την τελευταία πνοή του στις 12 Ιουλίου 2013, κληροδοτώντας υψηλού επιπέδου παρακαταθήκες, άξιες προς μίμηση.