Προτομή Διογένη Φανουράκη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και επανατοποθετήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο μετά από ενέργειες του ΔΣ του Ιδρύματος Φανουράκη, η προτομή του ηρωικού Λοχαγού Διογένη Φανουράκη, ο οποίος εκτελέστηκε την 1η Νοεμβρίου 1944 στην γενέτειρα του, Χάλκη.

Ο Διογένης Φανουράκης  πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο συμμετέχοντας στην κατάληψη της Κορυτσάς. Μετά την κατάληψη της Ελλάδος κατέφυγε στην Μέση Ανατολή και κατατάχθηκε στις Ελληνικές δυνάμεις που πολεμούσαν στο πλευρό των Συμμάχων. Με δική του επιθυμία υπηρέτησε σε συμμαχικές μυστικές βάσεις στα Μικρασιατικά παράλια απέναντι από την Ρόδο. Στις συχνές αποστολές του στη Ρόδο δεν παρέλειπε να επισκεφτεί και την γενέτειρά του Χάλκη όπου μετέφερε κρυφά, τρόφιμα και φάρμακα για τους έχοντες ανάγκη.

Μετά την Απελευθέρωση, η Πατρίδα για να τον τιμήσει τον προήγαγε σε Ταγματάρχη και του απένειμε το «Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων» και το «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας».

 

Η προτομή του ήρωα Δωδεκανήσιου βρίσκεται σε περίοπτη θέση στον α’ όροφο της αίθουσας Β’ Παγκοσμίου Πολέμου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.